Tips

Op deze pagina hebben we wat tips verzameld om te helpen bij het maken van je personage of je kostuum.

Kostuumtips voor vrouwen

Rijke vrouwen zagen er meestal tiptop uit in de Victoriaanse tijd, maar het is begrijpelijk dat niet iedereen zin geld en tijd heeft voor het maken of kopen van een 4-laagse jurk met bustle of crinoline (een soort kooiconstructie voor onder de jurk om deze zo wijd mogelijk uit te laten staan). Kijk naar dit fragment uit de geweldige serie Horrible Histories over hoe ongemakkelijk de jurken soms waren.

Voor een makkelijkere optie kun je kijken naar bijvoorbeeld steampunk. Veel is geïnspireerd op de Victoriaanse tijd maar het draagt net wat gemakkelijker. Ook de gothic-mode biedt vele mooie jurken die uiteindelijk niet zoveel werk of geld kosten. Let er hierbij wel op dat in de Victoriaanse tijd mensen preuts waren en ze korte rokken schandalig zouden vinden. Bloot aan de schouders, nek en decolleté was wel toegestaan.

Voor de creatievelingen onder ons die graag zelf een rok willen maken staan hier en hier voorbeelden van een rok die je uitstekend kan gebruiken en niet moeilijk te maken is.

Gecombineerd met een blouse met kant en een korset of korsettop ben je al helemaal in stijl. Hier vind je hoe je een korsettop (lijkt op een korset maar geeft geen ondersteuning) maakt. Een echt korset is heel moeilijk te maken.

Nog iets om aan te denken is om iets op je hoofd te doen. Nette vrouwen hadden vaak een hoedje of kapje op. Het haar was vaak opgestoken, versierd met krullen, veren, bloemen en vlechten.

Kostuumtips voor mannen

Voor mannen is het vaak iets gemakkelijker om er Victoriaans uit te zien want veel kledingstukken zijn niet meer zo erg veranderd. Met een net wit overhemd en een keurige stoffen broek ben je al een heel eind. Over het overhemd droegen mannen een gilet, vaak van mooi gekleurde stof. Gilets zijn nog goed verkrijgbaar en gemakkelijk in het gebruik. Als je er een zelf wil maken is dit een handige pagina. Het voorbeeld is voor een kind, maar voor een volwassene werkt het precies hetzelfde.

Mannen hadden ook vaak een lange, vaak bruine jas (denk aan Sherlock Holmes). Jassen die er goed genoeg op lijken worden nog vaak genoeg gebruikt en misschien heeft een familielid er nog een liggen.

Om het af te maken heeft een man een hoed nodig. Deze waren er in verschillende stijlen, maar de top-hat word als kenmerkend gezien voor de rijkere mannen. Andere hoeden zijn de bowler (een rondere hoed), de hoed met de wijde rand (lijkt erg op een cowboyhoed maar is plat aan de bovenkant), het rieten hoedje en voor de iets minder bedeelden onder ons verschillende stijlen petten. De boilerman cap is een goed voorbeeld hiervan.

Accessoires

Vrouwen:

Juwelen maken de vrouw. Het laten zien van je rijkdom was erg belangrijk vooral met alle zogenoemde "nieuwe rijken", denk aan medaillons met een foto (heel erg nieuw en hip) erin, kettingen, ringen en armbanden met exotische patronen uit Afrika of India, en kleine tasjes en portemonneetjes.

Handschoenen maken een outfit af. Dit kunnen lange of korte zijn gemaakt van leer of stof.

Victoriaansen waren gek op kant, van rijk bewerkt kant versierd met steentjes gedragen als een ketting tot kanten sjaaltjes en doekjes, als het maar luxe eruit zag. Zelfs waaiers werden vaak uit kant gemaakt en waren een echte trend. De waaiers werden zelfs gebruikt voor het geven van signalen en flirts aan andere die deze "geheimtaal" begrepen.

Broches, kammen voor in het haar en kruisjes zijn ook vaak gedragen versieringen.

Mannen:

Een wandelstok was een echte must voor de "high society" en was vaak rijkelijk versierd. Ook mannen droegen veel kant en hadden sjaaltjes en zakdoeken. Mannen droegen standaard een sjaaltje om hun nek heen, in een kleur die hun gilet complementeerde.

Het zakhorloge was het nieuwste van het nieuwste en er werd graag mee gepronkt. Broches en versierde spelden waren er ook voor mannen en waren vaak mooi bewerkt. Leren of stoffen handschoenen maken een outfit helemaal af.

Tips voor de achtergrond van je personage

Wij van Dark Intent willen een zo leuk mogelijk evenement neerzetten waarin iedereen persoonlijke aandacht krijgt. Hoe gedetailleerder de achtergrond van je personage, hoe beter we kunnen inspelen op je sterke en zwakke punten. Het is ook heel fijn voor jezelf als je weet hoe je personage in elkaar zit, zodat je gemakkelijker in kunt leven in wat hij of zij zou doen in bepaalde situaties.

Tip 1: bedenk minimaal drie sterke en drie zwakke punten van je personage. Niemand is perfect en iedereen heeft goede kanten en slechte kanten. Wil je wat meer houvast bij het maken van je achtergrond, gebruik dan deze vragenlijst.

Tip 2: leef je in in de tijdgeest. We spelen in de Victoriaanse tijd. Hier is veel over te vinden op internet. Maar je kunt natuurlijk ook Sherlock Holmes, Oliver Twist of een ander mooi kostuumdrama lezen of kijken. Let erop dat de mensen uit die tijd preutser waren (ten minste in publiek), dat vrouwen nog niet helemaal als gelijk aan mannen werden gezien (juist leuk om bijvoorbeeld een feministe te spelen) en dat beleefdheden zeer belangrijk werden geacht.

Tip 3: lees een beetje over je gekozen beroep. Een dokter uit die tijd had bijvoorbeeld hele andere instrumenten en ideeën over de geneeskunst dan nu. Zie dit filmpje uit de serie Horrible Histories.

Tip 4: je kunt ons altijd om hulp vragen. Zie de contactpagina voor ons emailadres.