Setting

Net als het voorgaande "Across the River Styx" speelt het evenement "Three is a Crowd" zich af in de laat-Victoriaanse tijd. De Victoriaanse tijd is genoemd naar koningin Victoria van Groot-Brittannië. Zij leefde van 24 mei 1819 tot 22 januari 1901. In deze tijd veranderde en gebeurde er veel, en ging het zo goed met Groot-Brittannië dat het als een nieuw tijdperk wordt beschouwd.

De Victoriaanse tijd is een tumultueuze periode bekend om vele dingen: de theorieën van Charles Darwin, fotografie, Sherlock Holmes, Napoleon, Charles Dickens, opkomend feminisme en vele uitvindingen die we nu nog steeds gebruiken, denk bijvoorbeeld aan de postzegel, het elektrische licht, ijsco's en de auto.

De Franse revolutie had veel invloed op de mensen in Groot-Brittannië. Het koningshuis kreeg minder invloed en ook de invloed van de adel werd teruggedrongen. De rijke middenklasse kreeg de kans om voorop te lopen. Er werden vele bedrijven gestart en fabrieken gebouwd. Treinsporen werden door het hele land gelegd. Het idee van de "self made man" werd heel belangrijk. Ons evenement speelt zich af aan het einde van deze periode, de jaren 1890-1900, en er mag rijkelijk gediscussieerd worden over alle nieuwe uitvindingen en stromingen die Groot-Brittannië komen binnenwaaien.

Natuurlijk was niet alles in de Victoriaanse tijd succesvol. Dit tijdperk staat ook bekend om de armoede, die kwam door de fabrieken waarin fabrieksarbeiders te weinig verdienden om een menswaardig bestaan te houden. Kinderarbeid was de gewoonste zaak van de wereld, zo jong als 4 jaar werden ze in de kolenmijnen ingezet. Er heeste ook een grote hongersnood in Ierland door de mislukte aardappeloogsten. Meer dan een miljoen Ieren stierven de hongersdood. Zelfs in Londen zelf lag er gevaar op de loer: een beruchte moordenaar bekend onder de naam Jack the Ripper.

Om de setting goed te kunnen beleven vragen we om je te kleden zoals gebruikelijk was in die tijd. De kleding voor vrouwen was vaak zeer elegant met meerdere rokken en een korset. De mannen hadden een kostuum aan. Op de pagina Tips staan nog meer weetjes over de kledij en hoe deze te maken. Natuurlijk ben je niet beperkt tot de Engelse kledingstijl: Londen was het centrum van cultuur en macht en mensen over de hele wereld kwamen er naartoe.

Voor meer informatie over de Victoriaanse tijd staan hieronder een paar links.